Šalu na stranu, poslednje dve godine svedoci smo povećavanja površina pod pivarskim ječmom. Postoji više razloga za to:
-
Povećanje površina pod uljanom repicom, uslovilo je promenu plodoreda, s obzirom da su najbolji predusevi za repicu strna žita. E sad, uzevši u obzir cenu žita prethodne 2 godine, javila se dodatna potreba za dobrim predusevom za repicu, a da nije pšenica.
-
Pivarski ječam po pravilu ima veću otkupnu cenu od običnog ječma.
-
Ulaganja u pivarski ječam su uglavnom najmanja od svih ratarskih kultura (o ovome u nekom narednom tekstu).
-
Raniji je od ostalih ratarskih kultura, pa samim tim se olakšava i logistika na gazdinstvu.
-
Pare od žetve pivarskog ječma su prve u kalendarskoj godini.
-
Pivarski ječam Salamandre je ozima vrsta, samim tim manji je rizik od suše.
-
Nove sorte pivarskog dvoredog ječma ne zaostaju ništa u prinosu od stočnog četvororednog, tako da uvek postoji opcija da se iskoristi za ishranu stoke ili preda kao stočni ječam u slučaju da su proteini preveliki za pivsku industriju.
-
Samo proizvodnja je vrlo jednostavna.